SIK SORULAN SORULAR
Psikolog, kelime anlamı itibariyle ruh bilimci demektir. Psikologlar, bir grup ya da bireyin davranışlarını ya da hareket etme biçimlerini inceler. Psikolog ünvanına sahip olmak için;
Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Psikoloji bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir.
Psikiyatrist, uzman tıp doktorudur. Psikiyatrist hekimler ruh sağlığı-sinir hastalıkları konusunda farmakolojik eğitim alırlar. Psikiyatrist size ilaç yazabilir.
Psikolog ise dört yıllık psikoloji lisans programını tamamlamış kişidir. Psikologlar yüksek lisans yaparak uzman ünvanına sahip olurlar. Hastane ve kliniklerde karşılaştığınız Psikologlar genellikle Uzman Klinik Psikolog ünvanına sahiptir.
Bireyin içinde bulunduğu duruma, rahatsızlığına ve koşullara göre gerekli süreç her iki uzman tarafından da karar verilebilir. Psikolog, Psikiyatri Uzmanı her bireyin ihtiyaçları doğrultusunda yönlendirme gereken durumlarda uzman birime yönlendirecektir. Uzmanlar eğer ihtiyaç var ise ilaçlı-ilaçsız tedavi talebinde de bulunabilirler.
Bunun tanımını şu şekilde yapabiliriz; eğer yaşamınız, günlük rutinleriniz bir süredir değişkenlik gösteriyor ve bu durumdan rahatsızlık duyuyorsanız, yorgunluk hissediyorsanız ve bir şeyler asla düzelmeyecekmiş gibi düşünmeye başladıysanız en kısa zamanda bir uzmandan destek almanızı tavsiye ederim.
Seans süresi ortalama 40-60 dakika arasındadır ve haftada bir kere gerçekleşmektedir. Danışanın ilerleme hızına ve problemin şiddetine bağlı olarak seans sayısı değişebilir.
Hedef kısa sürede sağlıklı ve kalıcı bir iyileşme sağlamaktır. Elbette bu seans koşullarına, bireyin yaşam koşullarına ve sahip olduğu değişkenlere göre farklılık göstermektedir.
Terapi odası mahremdir. Gizlilik anlaşması vardır. Ve yetkinliğe sahip her uzman etik kurallara uymak zorundadır.
Danışan gizliliğini korumak için yasalar da vardır. Psikologlar danışanlarının kendilerine aktardığı bilgileri gizli tutmak ve korumak konusunda yasal düzeyde sorumludurlar.
Uygulanan testler, ölçümler ve seans sırasında paylaşılan konular, danışan ve terapist arasında kalır. Bu açıdan hasta gizliliği fazlasıyla önemlidir ve ihlali söz konusu değildir.
Yalnızca danışanın kendisine ya da bir başkasına zarar verme ihtimali varsa yetkili kurumlara bildirmek gerekebilir. Psikologlar ancak yasal suç ve ihlal durumları söz konusu olduğunda bilgileri yalnızca yetkililerle paylaşabilirler.
Tedavi sürecinde amaç kişinin yaşamış olduğu eğer sorun varsa sorunu kalıcı bir şekilde çözmek yoksa ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda bir süreç izlenir. Tedavi olan bir kişi aynı durumla tekrar karşılaşabilir veya karşılaşmayabilir. Fakat aynı sorunun geri gelmesi durumunda bireyin tepkileri eskiden daha farklı olacaktır. Daha kontrol edilebilir tepkiler verecektir.
Psikolojik rahatsızlıkların, fizyolojik, biyolojik ve çevresel etmenlerden ortaya çıkabileceğini söyleyebiliriz. Fakat bütün koşullar ve rahatsızlıklar için bu durum söz konusu olmayabilir. Bazı rahatsızlıkların temel kaynağı çevresel etmenler olurken, bazı rahatsızlıkların kaynağı ise bir veya birden fazla nedenin sonucu olabilir.
Belirli rahatsızlıkların tanısının konulması için belirli bir zaman dilimini kapsıyor olması gerekir.
Psikolojik rahatsızlıklar bir Biyolojik bozulma sonucu olarak bireyde Psikolojik problem sebebi olabileceği gibi tam aksi de gerçekleşip Psikolojik bir rahatsızlık Biyolojik bir rahatsızlık gibi kendini gösterebilir.
Aradığınız sorunun cevabı burada değilse benimle iletişime geçebilirsiniz.
Her Hakkı Saklıdır. Psikolog Burak AKKAYA © 2024