![](https://psikologburakakkaya.com/wp-content/uploads/2020/03/anksiyete-300x200.jpg)
Test hakkında ön bilgilendirme
Anksiyete ‘vücuda meydan okumaya hazır olması gerektiğini haber veren’ sinyaldir. Doğal ve gerekli olan kaygı hissedilmeye başlandığında nefes alış verişi ve kalp atışı hızlanarak kaslara daha fazla oksijen gitmesi sağlanmaktadır.
Böylece vücut, tehlikeli durumlara kendini hazırlamış olmaktadır. Tehlikeli durumların farkına varmak gerektiğinde kişi bu dürtüyle tetikte beklemektedir.
Doğal anksiyete olarak adlandırılan bu dürtü sayesinde, trafikte yaşanacak herhangi bir tehlikeli durumda direksiyona ani müdahale etme, sınavda daha iyi performans sergileme gibi durumlara yardımcı olmaktadır. Aslında kaygılanmak, günlük hayatta sorunlarla baş edebilmek ve hayati durumlarla karşılaşıldığında hızlı karar verebilmek için gereklidir.
Anksiyete bozukluğu ise kaygı duygusunun bir tehlike yokken kendini göstermesi uzun süre devam etmesi ve çok güçlü hissedilmesidir ki böyle bir durum söz konusuysa tedavi gereklidir.
İleri derecede anksiyete bozukluğu kişileri fazlasıyla rahatsız edebilmekte ve günlük hayattaki işlevlerini yerine getirmesini zorlaştırabilmektedir.
Kaygı bozukluğu yaşayan kişinin, sosyal yaşamında başka kişilerle olan ilişkileri de olumsuz etkilenmektedir.
Anksiyetesi olan kişiler çoğu zaman endişeyi yoğun bir şekilde hissettiklerinin farkındadır. Ancak kendilerini kontrol edemez ve sakinleşemez. Durum bu seviyeye ulaştığında kişilerin sağlıklı bir hayat sürebilmesi için tedavi olması gerekmektedir.
Sık rastlanan anksiyete türleri
- Obsesif – kompulsif bozukluklar
- Panik atak
- Travmatik stres bozukluğu (TSSB)
- Genel anksiyete bozukluları
- Sosyal fobi
- Özgül fobi
Anksiyete belirtileri nelerdir?
- Özgüvensiz ve değersiz olduğunu düşünmek
- Başkaları ile konuşmanın zor olduğuna inanmak
- Toplum içinde konuşmaktan ve yemek yemekten çekinmek
- Gergin, kaygılı, sıkıntılı ve tanımlanamayacak şekilde tuhaf hissetmek
- İnsanların sözleri ile zihnini meşgul etmek
- Çevreden kopmak, kaçmak istemek
- Kas ağrısı
- Hızlı soluklanmak
- Ani sinir
- Titremek, sallanmak
- Umutsuz hissetmek
- Devamlı ağlama isteği
- Konsantre olamamak
- Çabuk yorulma
- Uykusuzluk
- Hatırlamakta zorlanma
- Neredeyse sürekli üzüntülü durumlara yoğunlaşmak
Özellikle çocukluk döneminde yaşanan travmatik olaylar beyindeki korku işleme mekanizmalarında hassasiyete yol açarak stres unsurlarına karşı fazla duyarlı olmaya yol açmaktadır. Anksiyete konusunda yapılan araştırmalara göre çocukluk çağında ortaya çıkan kaygı bozukluklarında hem çevresel hem de genetik faktörler birlikte rol almaktadır. Yukarıda sayılan kaygı bozukluğu belirtiler 6 ay veya daha uzun zaman diliminde günlük yaşamda söz konusu ise uzman desteği almak faydalı olacaktır.
Test sonuçları tıbbi anlamda kesin bir bilgi vermemektedir. Bu testler kendinizle ilgili farkındalığınızı arttırmak içindir, tek başına tanı koydurmaz. Testi cevaplandırırken son 6 ay dahil olmak üzere hislerinize en yakın cevabı işaretlemeniz gerekmektedir.
Sağlıklı günler dilerim.