Siklotimi

Siklotimi rahatsızlığının en belirgin özelliği ruhsal durumun kronik olarak mutlulukla mutsuzluk arasında değişmesidir. Kısaca bipolar bozukluğun “küçük kardeşi” olduğunu söyleyebiliriz. Siklotimik bozukluk, en az iki yıl süreyle hipomani ve major depresyonu karşılamayan nöbetler halinde gidiş gösteren bir rahatsızlıktır. Yaşam boyu yaygınlığı %1 dolayındadır.

Siklotimi bireylerinin yaşadığı ruhsal dalgalanmalar, çeşitli hipomani ve depresyon semptomlarından oluşur. Fakat siklotimi bireylerinde görülen hipomani belirtileri, mani-depresyon tanı kriterlerini tamamlamak için sayı, şiddet, boyut veya süre bakımından yetersizdir.

Aynı şey depresyon için sayı, şiddet, boyut veya süre bakımından yetersizdir. Aksi takdirde bu rahatsızlık bir bipolar bozukluk sayılırdı.belirtileri için de geçerlidir. Siklotiminin neden olduğu depresyon belirtileri, majör depresyon tanı kriterlerini tamamlamak i

 

Siklotimi Belirtileri
  • En az iki yıl süreli hipomani bozukluğu tanı kriterleriyle tam olarak uyuşmayan hipomani belirtileri ve major depresyon tanı kriterleriyle uyuşmayan depresyon belirtileri olan bir çok dönemin bulunması. (bu süre çocuklar ve ergenlik dönemindekiler için bir yıldır.)
  •  Yukarıda sözü edilen iki yıllık süre içinde hipomani ve depresyon belirtilerinin olduğu dönemler çoğunlukta olmalıdır ve en az altı ay üs üste görülmelidir.
  • Bu semptomlar major depresyon, mani veya hipomani tanı kriterleri ile kesinlikle uyuşmamalıdır.
  • Semptomlar şizo afektif bozukluk, şizofreni, şizofrenik atak, kuruntulu bir rahatsızlık ve herhangi bir şizofreni spektrum bozukluğu veya diğer psikotik bozukluklar tarafından daha iyi açıklanamaz olmalıdır.
  • Semptomlar, bir maddenin veya başka bir tıbbi durumun psikolojik etkilerine dayandırılamaz.

 

Siklotimi Tedavisi

Siklotimik bireylerin kişilerarası ve kendilik imajı üzerine odaklanan terapilerden de faydalanabileceği öne sürülmüştür.

Ayrıca bilişsel-davranışçı terapinin siklotimik bozuklukta özellikle duygudurum dalgalanmalarında azalma ve uyku süresinde uzama oluşturarak yararlı olabileceği bildirilmiştir.

 

Psikolog Burak AKKAYA