“Yarın kesin başlıyorum.
Sabah yapacağım ilk iş bu olacak!
Bu bölümü de izleyip hemen başlıyorum.
Şimdi hazır hissetmiyorum, hazır olduğumda yapmayı planlıyorum…”
Bu yazımda zaman zaman hepimizin maruz kaldığı motto olarak da bilinen ‘hayatın akışını yakalamak’ ya da ‘anı yaşamak’ sloganlardan bahsetmek istemiyorum. Bunlar yerine sana fayda sağlayacak bir farkındalık kazandırmak istiyorum. Ama bütün bu bahaneler ertelediğin şeyler için savunma mekanizman tarafından sana altın tepsi ile sunuluyor.
Eğer sorumlulukların bugününü etkilemeden yarın sorun haline gelebilir. Küçük bir kar topunun çığ olduğunu unutmamalısın.
Bu yazımda sana televizyon programı sunucusu Mel Robbins’in bir konuşmasında bahsettiği: 5 saniye Kuralından bahsetmek istiyorum. Kuralın daha anlaşılır olması için beynimizin çalışması hakkında kısa bir bilgilendirmenin faydalı olacağını düşünüyorum.
Her sağlıklı bireyin beyni otomatik düşüncelere sahiptir. Bu otomatik düşünceler bir süre sonra beynin tarafından herhangi bir efor harcanmadan yalnızca enerji harcanarak gerçekleştirilen davranışların tamamını kapsıyor. Düşünmeksizin yapılan davranışlar haline geliyor. Örneğin akşam yemeği için mutfakta bir şeyler hazırlıyorsun. Tam o sırada kapı çalıyor. Kapıyı açman gerektiğini düşünmeden zil sesine aşina olduğu için otomatik olarak beynin sana kapıyı açman için uyarı verir. Sen kapıya doğru yönelirsin. Kapının eşiğine geldiğinde ellerinin kapı kolunu tutmak için temiz olmadığını düşünmeden kapıyı dirseğinle açmaya çalışırsın. O sırada mutfakta yarım kalan işin, gelen kişinin kim olduğunu düşünmek senin bilinçli yaptığın düşünce biçimidir. Ama kapıyı açana kadar yaptığın tüm davranışlar bu örnekte otomatik düşünceleri temsil ediyor.
Yakında yazacağım istemli ve istemsiz düşünce nedir adlı bir yazıyla sorularına cevap bulacaksın.
5 Saniye kuralı
Yapmayı düşündüğün şeyi yapmaya başlaman için harekete geçmen gereken 5 saniyelik bir zaman dilimi olduğunu söylüyor.
Yapılan araştırmalar sonucu aldığın bir karar 5 saniye sonra otomatik düşünceler tarafından engellenir. Bahaneler ile durdurulursun. Savunma mekanizman aldığın kararın olumsuzluklarını sana listelemeye başlar. El freni çeker ve seni durdurur.
Farkında olarak bir şeyler hakkında çabalamak, başarmaya çalışmak işini daha da kolaylaştıracaktır.
Hedefine ulaşman için aşman gereken engelleri kontrol edip, Onun hakkında çalışmaya başlayıp, hedefine odaklanmayı dene…
İşte tam burada beynin seni hemen engelleyip bahaneleri önüne sermeye çalışabilir. Bulduğu bahaneler de şahane! Onun sana fısıldadığının aksine, hayatın yükü senin omuzlarında değil, sen onu yük haline getiriyorsun. Sorumluluklar zamanında yerine getirildiğinde yük değil ödüllendiğin uğraşlar haline geliyor.
Unutma her düşünce bahanesiyle birlikte gelir.
Sorumlulukların ve düşüncelerin şimdi yapman için seni bekliyor.
Çalışmaya şimdi başlamalısın.
Yarın çok geç olabilir.
Psikolog Burak AKKAYA